Anayurdu Akdeniz havzası olan lavantanın 20 kadar türü vardır. Bu türlerden bazısı ülkemizde de yetişmektedir.
Lavanta en çok 1 metre kadar boylanabilir. Gövdesi dört köşe kesitli, yeşil renkli ve hoş kokuludur. Ancak bitkinin ikinci yılında gövde odunsulaşır. Grimsi yeşil renkli, ince uzun ve hoş kokulu yaprakları vardır. Uzun sapların ucunda seyrek başaklar oluşturarak yaz aylarında açan, çok kokulu, lavanta mavisi renkli çiçekleri vardır. Bitkinin gövde, yaprak, sap ve çiçeklerine özel kokusunu veren bunların üzerinde bulunan küçük yıldızsı tüyleridir. Lavantanın sonbaharda olgunlaşan küçük meyvelerinin her birinde, dörder adet fındıkçık şeklindeki tohumu yer alır.
Rhus cinsinin meyveleri (drupes), salatalara veya ete lemon tadı eklemek için Orta Doğu mutfağında baharat olarak kullanılan kırmızımsı mor bir toz haline getirilir. Arap mutfağında humus gibi meze yemeklerinde garnitür olarak kullanılır ve Levant'ta salatalara eklenir. İran mutfaklarında sumak pirinç veya kebaba eklenir. Ürdün ve Türk mutfaklarında kebap...
Meyan kökü bitkileri yaz aylarında kazılır. Kökler 4 m uzunluğa kadar olabilir. Bitki kazıldığında köklerin bir kısmı kesilir. Bitki yeniden ekilir ve büyümeye devam eder. Kesilen kökler, küflerin büyümesini önlemek için güneşte kurutulur. Daha sonra kuru kökler öğütülür, yıpranır ve su ile hamur haline getirilir. Bu hamur filtre edilir ve konsantre...
Haziran-Temmuz aylarında beyaz çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde çok dallı, çok senelik, kazık köklü, otsu bir bitkidir. Yaprakları sapsız, soluk yeşil renklidir. Çiçekleri küçük pembe ve beyaz renklidir. Tohumları küçük, hemen hemen böbrek şeklinde esmer renkli ve üzeri pürtüklüdür. Köklerinin dövülmesinden çöven elde edilir. Memleketimizde 27 kadar...